Imagine similară

Tratamentul cariilor

Tratamentul cariilor dentare diferă foarte mult în funcţie de stadiul de evoluţie al afecţiunii dentare. Astfel, o carie în forma sa incipient, deci fără a forma o cavitate, poate fi simplu tratată de către medicul stomatolog prin aplicarea  unei soluţii cu fluor care are rolul de a stopa procesul de degradare a dintelui, cu condiţia ca pacientul să respecte cu stricteţe regulile elemntare de igienă orală.
Dacă stadiul cariei ajunge deja la lipsă de substanţă, deci la apariţia acelei aşa-numite găuri în stratul dentar, medicul va apela la curăţarea ţesutului dentar alterat şi infectat şi va umple această cavitate printr-o obturaţie, popular denumită plombă.

Imagini pentru Dentistry
Implantologia

Stomatologia ne oferă astăzi un tratament nou, de calitate, care se referă la refacerea unităţilor dentare pierdute şi obţinerea unui aspect cât se poate de aproape de cel natural, acest tratament fiind cunoscut sub numele de implant dentar. Un implant dentar este un şurub din titan introdus direct în os şi care ţine locul rădăcinii dintelui înlocuit.

Implant dentar. Implantul dentar este o piesă din titan, cel mai adesea sub forma unui şurub, care serveşte ca înlocuitor pentru rădăcina unui dinte natural lipsă, refacand astfel functiile, estetica si masticatorie, pierdute.

Ortodonţia sau ortopedia dento-facială reprezintă acea specialitate a medicinei dentare prin care sunt tratate anomaliile dento-maxilare (lipsa de aliniere a dintilor, malocluziile, rotaţiile dentare, incongruenţa celor doua arcade dentare, etc.)

Aparat dentar. Aparatul dentar este format din nişte brackeţi, amplasaţi pe suprafaţa vestibulară, ce pot fi de metal (mai puţin estetică dar cea mai rapidă modalitate de îndreptare, datorită frecării mai mici între componentele aparatului), sau de ceramică (foarte estetici, de culoarea dinţilor).

Estetica dentară reprezintă un domeniu foarte larg,  ceea ce permite ca fiecare subdomeniu al medicinei dentare să fie abordat pe partea de estetică.
Astfel, putem vorbi de chirurgie – implantologie estetică, de faţete sau coronane dentare, restaurări directe ale dinţilor, foarte estetice, albiri dentare sau chiar de ortodonţie implicată în realizarea esteticii dentare.

Albire dentara. Tratamentul de albire dentară este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetică dentară, acest fapt fiind o reacţie a importanţei tot mai mare pe care societatea contemporană o acordă înfăţişării exterioare. În primul rând medicul dentist trebuie să stabilească dacă pacientul este un bun candidat pentru această procedură: albirea dinţilor    nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor cu afectiuni gingivale sau eroziune dentară, copiilor până în 15 ani şi persoanelor cu dinţii foarte sensibili sau alergice la peroxid.

 

Imagine similară

 

Endodonția

Endodonția este o specialitate a medicinei dentare ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticul, tratamentul și vindecarea afecțiunilor datorate țesutului moale aflat în interiorul dintelui (pulpa dentară sau nervul dintelui) precum și a ligamentelor de susținere situate în vârful rădăcinii.

Tratament de canal ( „scoaterea nervului dentar „). Obturaţia de canal este un tratament utilizat pentru a salva de la extracţie un dinte infectat sau mult prea afectat. Aceasta presupune îndepărtarea pulpei dentare afectate, curăţarea şi dezinfectarea canalelor şi obturarea acestora.

 

 

 

 

 

Imagine similară

Protetică dentară

Poate fi fixă sau mobilă. Scopul acesteia este de a restabili integritatea dentară, care poate fi alterată de leziuni sau degradări fiziologice. Protezele dentare sunt în general piese rigide, realizate în afara cavității bucale, cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară.

Fatete dentare. Fatetele dentare sunt lucrari protetice unidentare reprezentate de pelicule subţiri de porţelan folosite pentru a readuce aspectul natural al dinţilor, fiind o soluţie de succes în situaţii în care dintele natural prezintă mici anomalii de formă sau de culoare, dar şi în cazul în care există dinţi fracturaţi, spatii mai mari între dinţi sau dacă poziţia acestora este incorecta.

Coroana dentara. Coroanele dentare sunt lucrari dentare (mai precis protetice) care acopera sau invelesc partea vizibila a unui dinte.

 

Chirurgie dento-alveolară

Chirurgia dentara este o ramura complexa a stomatologiei, menita sa rezolve complicatiile dentare care pot afecta starea de sanatate sau functionarea corecta a dintilor. Chirurgia orala se imparte, la randul ei, in mai multe ramuri delimitate de variatele probleme care pot afecta un pacient: chirurgie buco-maxilo-faciala (BMF), chirurgie dento-alveolara , chirurgie oro-maxilo-faciala (OMF) si chirurgie parodontala.

Printre cele mai usoare interventii chirurgicale stomatologice se numara extractia dentara, realizata atunci cand un dinte nu mai poate fi salvat prin proceduri stomatologice standard. In categoria interventiilor chirurgicale dentare se numara urmatoarele: extractie molar, extractie molar de minte, extractie canini, extractie canini inclusi sau extractie incisivi.

Implant dentar. Implantul dentar este o piesă din titan, cel mai adesea sub forma unui şurub, care serveşte ca înlocuitor pentru rădăcina unui dinte natural lipsă, refacand astfel functiile, estetica si masticatorie, pierdute.