Plombele dentare: avem sau nu nevoie de ele?

1. Dacă nu avem nicio durere, nu avem nici o problemă

În primele stadii, cariile,gingivita, dar şi alte afecţiuni orale nu sunt dureroase.

„În momentul în care apare durerea, s-ar putea să fie prea târziu, nervul să fie deja afectat şi să fie necesar să fie scos.

Acest lucru va scădea rezistenţa dintelui, care riscă să capete o culoare uşor gălbui-maronie.

Mulţi dintre pacienţi ajung la cabinetul dentar când infecţia a ajuns la vârful rădăcinii şi a produs deja abcese sau alte complicaţii”.

2. Plombarea unui dinte este o procedură dureroasă

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienţii evită să meargă la dentist este teama că tratamentul va fi dureros. În realitate, tratamentul de canal sau plomba dentară sunt proceduri relativ confortabile. Tratamentul va începe cu utilizarea locală de anestezic, pentru ca dintele şi ţesuturile din apropiere să fie amorţite înainte de a continua cu curăţarea zonei şi umplerea dintelui.

3. O pată negru-maronie pe dinte este o carie

Nu întotdeauna, ci doar atunci când dintele are şi o cavitate în zona respectivă. Tartrul poate avea culoare negru-maronie, nu doar galbenă, iar fumatul, de asemenea, poate produce coloraţii maronii ale unor zone dentare.

4. Cariile sunt produse de dulciuri

„Acest lucru este parţial adevărat: dulciurile determină apariţia cariilor doar dacă rămân multă vreme în gură, pentru a fi descompuse de bacterii. Dacă zaharurile sunt consumate în timpul mesei, iar apoi ne spălăm imediat pe dinţi, acest risc se reduce considerabil”, explică specialistul ortodont.

5. Bauturile carbogazoase fara zahar nu produc carii

Acesta este un mit, adevărul fiind că acizii din compoziţia băuturilor carbogazoase sunt extrem de dăunători, deoarece scot calciul din dinţi. Consumarea lor treptată prelungeşte perioada în care pH-ul se menţine scăzut, demineralizând dinţii.

6. Odată caria apărută, aceasta nu se poate vindeca

„Caria dentară are un stadiu incipient numit “pată albă creţoasă”, care este reversibil, smalţul putându-se remineraliza cu ajutorul unei igiene dentare foarte bune şi a pastelor speciale cu calciu. Bineînţeles, acest lucru nu se va produce de la sine, astfel încât vizita la medicul stomatolog ar trebui programată în cel mai scurt timp posibil”, recomandă doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

7. O plombă ar trebui să reziste toată viaţa

Cu o îngrijire atentă, o obturaţie ar putea rezista chiar şi 20 ani, însă este indicat ca după 7-10 ani să fie verificată şi, la nevoie, înlocuită deoarece este posibil să se modifice la contactul cu dintele şi să favorizeze apariţia cariei secundare.

8. Plombele (obturaţiile) de amalgam (argintii) nu sunt dăunătoare, ci doar inestetice

Plombele de amalgam, care conţin 50% mercur, nu sunt cele mai recomandate, deoarece băuturile foarte fierbinţi sau acidulate le modifică, iar scrâşnirea dinţilor le toceşte. Este indicat, aşadar, ca ele să fie înlocuite cu altele de compozit sau ceramică.

9. Un dinte plombat nu se mai poate caria

Ca şi dintele natural, un dinte plombat se poate caria, fie pe altă suprafaţă, fie pe lângă obturaţie (plombă), dacă nu este îngrijit corespunzător.

10. Amânarea plombării unui dinte cariat nu va duce la consecinţe grave

Din păcate, evitarea vizitei la medicul stomatolog poate atrage după sine probleme serioase.

 

Sursa: csid.ro

Share:

One Thought to “Obturatiile ( Plombele ) Dentare”

Leave a Comment